kaart20brother20museum20003.JPG
picture-2600

Al  14 jaar een begrip op breimachine gebied BROTHERBREIMACHINEMUSEUM.COM

Sinds 2008 het breimachinemuseum van Nederland


Heeft u een vraag laat het ons weten.

 
 
 
 
 
 
 

* verplichte velden


Openingstijden

Het virtuele museum is 24 uur per dag open. Het echte museum alleen op afspraak.


Ver. voor het Instandhouden van Machinebreien KvK 69549540 ©Bert en Stefanie Rosink en Brother®. Verder hebben we alles in het werk gesteld de rechthebbende van illustraties te achterhalen. Eventuele rechthebbenden kunnen altijd contact met ons opnemen.


Een stukje breimachinegeschiedenis.


Algemeen mag worden aangenomen dat de Brit William Lee in 1589 het machinebreien heeft uitgevonden.


In plaats van met de hand te breien kon hij met zijn vinding een rij steken in één beweging breien.


Deze vinding kreeg een impuls toen rond 1847-1849 de Amerikaan Matthew Townsend de tongnaald uitvond.


Een andere Amerikaan, Isaac William Lamb heeft rond 1863 of 1867 met de vinding van Townsend een bruikbare handbreimachine ontwikkeld.


Was voorheen alleen vlakbreien mogelijk; met de komst van de tongnaald kon ook een rondbreimachine ontwikkeld worden. 


Wereldwijd begonnen fabrikanten breimachines verder te ontwikkelen en te bouwen.


In Duitsland werd in 1873 de Riedlingen Strickmachinefabrik opgericht. In 1880 zochten Christian Schmidt en Heinrich Stoll een grotere locatie en die vonden ze in Neckarsulm, waar de waterkracht van de 


Neckar en SUlm een bruikbare locatie opleverde. Dan gaat de fabriek Neckarsulmer Strickmachinen-Fabrik AG heten. 


Als in 1884 Schmidt overlijdt komt de fabriek in handen van zijn zwager Banzhaf. Die besluit

overtegaan tot de productie van velocipede later motorfietsen en dan auto's, NSU wordt uiteindelijk Audi.


In Zwitserland is Passap in 1939 begonnen met het maken van breimachines. PAtent Schnell Strick APparat, kwalitatief goede machines, maar net als bij Brother wordt ook bij Passap in 2002 de productie gestaakt.


In 1908 wordt in het Japanse Nagoya de Yasui Sewing Machine corp. opgericht door de broers (brother) Marayoshi en Yitsuichy Yasui. In 1928 wordt "Brother" als merknaam geïntroduceerd. In 1934 wordt het Brother LTD. In 1954 brengt Brother zijn eerste breimachine op de markt, de laatste in 2002. Hoeveel breimachines Brother in totaal heeft geproduceerd hebben wij (nog) niet kunnen achterhalen, wel is bekend dat de 10 miljoenste in 1983 de fabriekshal verliet.


Op 23 oktober 1968 volgt de oprichting van Brother Nederland B.V. Tot die tijd zijn er voorzover wij het tot nu toe hebben kunnen nagaan geen Brother breimachines naar Nederland geëxporteerd!


Wel is bekend dat V&D onder het huismerk Vendomatic Brother breimachines naar Nederland heeft laten komen.


Brother is niet het oudste Japanse breimachinemerk. 

Ons museum kreeg onlangs een Hagiwara breimachine geschonken; -zie "foto's andere machine's"- waarbij mevrouw Masako Hagiwara in de gebruiksaanwijzing naar eigen zeggen claimt, in het voorjaar van 1924 als eerste zo'n machine in Japan te hebben ontwikkeld.


Wat voor ons nu een hobby is was vroeger een levensonderhoud. In China zijn nog steeds bedrijven die met "handbreimachines" truien en vesten produceren.

Op de foto hiernaast staat de familie Redeker uit Groningen, omstreeks 1920. Het 2de meisje van links op de achterste rij is Dani.


De originele foto is thans in het bezit van Roelfke Visser die tot het overlijden van Dani haar buurvrouw was.


Hierbij onze dank voor

het mogen plaatsen.


Thans zijn er nog maar weinig merken die breimachines voor huishoudelijk gebruik maken. Silverreed, Novoknit en Knittarsia. De laatste twee zijn Brothermodellen onder een andere naam. Novoknit houdt de type aanduiding van Brother aan en Knittarsia laat de nul in het typenummer weg. Novoknit en Knittarsia worden in China gemaakt.   Knittarsia heeft op basis van de KH 860 een machine met 270 naalden! Voor als het een maatje meer moet zijn. Er is ook een passend voorbed bij.